Korea

Korea

We hebben tijdens een bezoek aan Zuid Korea een bezoek gebracht aan de grens met Noord Korea. Als je die verhalen hoort dan begrijp je niet hoe 2 landen die ooit een land waren zo veel uit elkaar kunnen groeiart. Op de bergen kon je aan de bomen zien waar de grens met Noord en Zuid is, de bomen aan de Noord kant waren veelal verdwenen, gebruikt om op te stoken in de kachel.


Onderweg naar de grens zagen we allemaal gigantische betonnen bruggen over de weg, althans zo leek het want er kwamen geen wegen op uit. Bij navraag bleek dat deze uit voorzorg waren gebouwd, deze dienen om in geval van oorlog met het noorden met bommen de bruggen op te blazen waardoor de weg vol beton komt te leggen en een blokkade vormt voor het leger van het noorden, vlgs mij volledig achterhaald.Enkele foto's, gemaakt tijdens een bezoek van Joop en Jeroen aan de grens Noord en Zuid Korea, best heftig. In principe ten strengste verboden om foto's te maken

En natuurlijk een echte Koreaanse maaltijd. Dit was wel bijzonder, eerst werd de bestelling opgenomen inclusief drinken enz. We zaten daarbij op een kussentje op de grond en was het wachten op iets waar niet alles van begrepen, ook niet wat we zouden krijgen. Plotseling kwamen er 2 mannen binnen met de tafel waarop alle eten en drinken stond. Deze werd tussen ons in geplaatst en de dames knipten en sneden de meestal rouwe vis in stukjes, een bijzondere ervaring.

Ook dit was een manier van eten. Voor we er heen gingen zegt Jeroen nog, ik hoop niet dat ze rouwe vis hebben. Het was alleen maar rouwe vis. Vooral in de soort iglo's dat moet wel bijzonder zijn geweest, dat werd met veel tamtam geserveerd, wij zullen dat soort dingen nooit snappen denk ik.

Een Koreaanse delegatie van Hyundai op bezoek in Nederland. Het bezoek was naar aanleiding van de aanleg van een rondweg rond Seoel voor bussen. Deze weg moest een kleur hebben zodat de auto's duidelijk weten dat die er niet mogen rijden, alleen bussen mochten er rijden. We hebben deze mensen ontmoet op een congres in Seoul waar we gezamenlijk een lezing hebben gehouden. Ik heb nog steeds contact met een van de mensen. We hebben toen een aantal bedrijven bezocht, uiteindelijk hebben Ooms Avenhorn daar een opdracht aan over gehouden en wij hebben systemen geleverd voor de machines.